Bouwkundig tekenaar

Bouwkundig tekenaar… iets voor jou?

Heb je interesse in creatief werk en wil je alles weten over de technische aspecten van de bouwwereld? Wil jij later aan de slag als bouwkundig tekenaar bij een architect, studiebureau, overheidsdienst, in de industriebouw of residentiële bouw? Dan is HBO Bouwkundig tekenaar dé opleiding voor jou!

Als bouwkundig tekenaar vervul je een waaier aan opdrachten: optekenen van plannen voor uitvoering, opmaken van bestekken, bestuderen van de details ten behoeve van de bouwwerf, waarnemen van een technisch secretariaat… In de opleiding komen al deze items aan bod. Zo leer je de verschillende aspecten van de hedendaagse bouwkunst kennen, onderzoeken en tekenen. Je bestudeert traditionele en nieuwe materialen en hoe je verschillende constructiewijzen op tekening kan voorstellen. Daarbij wordt ook de toegepaste informatica in de bouw onder de loep genomen.

Programma

Het bouwproces is dan de rode draad doorheen de opleiding. Een project van plan tot oplevering wordt gekoppeld aan de rol die de bouwkundig tekenaar hierin zal spelen: het opmaken van – en het communiceren met realistische en technisch correcte tekeningen.

Het grootste deel van de opleiding bestaat uit tekensessies: basistekenen en bouwkundig tekenen. In deze sessies leer je werken met programma’s zoals SketchUp en Autocad. Programma’s die ook gebruikt worden door architecten, aannemers, binnenhuisarchitecten, ontwerpers, schrijnwerkers, tuinarchitecten... binnen de hele bouwwereld. Je leert zowel 2D als 3D-tekenen. Daarnaast maak je ook kennis met nieuwe software zoals BIM. Met BIM voeg je extra informatie toe aan jouw tekeningen. Dankzij slimme software haal je hierdoor nog meer uit je tekenwerk!

Daarnaast krijg je een aantal technisch-theoretische sessies (vb. stabiliteit, basis materialen en constructies, beton- en staalbouw, algemene technieken,…), die altijd in functie staan van de tekensessies. We combineren in elk semester praktijkmodules en theoriemodules tot een mooi en evenwichtig programma.

Praktisch

Interesse?

Avond- en weekendtraject bouwkundig tekenaar

Je kan de opleiding bouwkundig tekenaar volgen via een modeltraject van 3 jaar. In dit modeltraject heb je les ‘s avond (van 18u10 tot 21u40) en zaterdag (van 9u tot 14u30). Tijdens de andere dagen werk je zelfstandig aan opdrachten en het verwerken van leerstof. Deze HBO5-opleiding bestaat immers uit een grote brok afstandsonderwijs. Je werkt en studeert, naast de lessen, zelf waar en wanneer je wilt. Dit vereist een stevige portie ambitie: de opleiding bestaat voor 50% uit afstandsonderwijs. Hierdoor werk je ongeveer evenveel tijd thuis aan opdrachten als je in de les zit.

Dagtraject bouwkundig tekenaar (NIEUW vanaf september 2017)

Je kan (vanaf september 2017) de opleiding bouwkundig tekenaar ook overdag volgen via een modeltraject van 2 jaar. Je hebt 4 dagen per week les, tijdens de vrije dag kan je werken aan je opdrachten en projecten.

De lessen gaan door in Howest, Rijselstraat 5, 8200 Sint-Michiels Brugge

Jouw toekomst

  1.  Aan de slag als bouwkundig tekenaar

    Slaag je voor de opleiding, dan ontvang je je diploma hoger onderwijs (Associate degree) Bouwkundig tekenaar. Bouwkundig tekenaar is bovendien een knelpuntberoep (zie https://www.vdab.be/trends/vacatureanalyse.shtml). Dit betekent dat er een grote vraag is naar het beroep, en afgestudeerden dus vlot een mooie job vinden!
  2. Volg een verkort traject naar de bacheloropleiding

    Ben je afgestudeerd binnen HBO5 Bouwkundig tekenaar, maar wil je nog verder vormen? Dat kan dankzij het verkort traject naar de professionele bacheloropleiding Toegepaste architectuur. Je hebt al heel wat kennis en vaardigheden opgedaan tijdens je HBO5-opleiding. Daarom geniet je van vrijstellingen, waardoor je het bachelortraject kan afleggen (in dagonderwijs) in 2 jaar.

Bouwkundig tekenaar – modeltrajecten...