Webschool

Overzicht opleidingen

 


Cucina & Lingua italiana

Vorig jaar kreeg ik als LK Italiaans een reclame toegestuurd voor kooklessen in het Italiaans in het mij onbekende Irsina, gelegen in Basilicata, Zuid-Italië. Uiteraard bezorgde ik deze info aan al mijn cursisten aangezien eten en drinken altijd samengaan met onze lessen…

2 cursisten van het 6de jaar, beiden gepassioneerd door de Italiaanse keuken,  waagden de sprong en schreven zich in!  Van 9 tem 15 oktober volgden ze kooklessen in het Italiaans in het ex-klooster van S. Francesco. Ze logeerden in lokale huisjes en authentieke palazzo’s in de ommuurde binnenstad.

Elke dag stond er een ander thema op het programma waaronder de focaccia (die we achteraf eveneens mochten degusteren in klas), verse pasta maken (samen met een echte italiaanse mamma), antipasti, primi, dolci, …  De foto’s brengen jullie alvast het water in de mond… 

Ook is er een lokale schapenherder langsgekomen om pecorino en ricotta te maken (die later uiteraard gebruikt werden in vele gerechten)

Meestal werd er ’s morgens gekookt en werd alles opgesmuld tijdens de pranzo. ’s Avonds ging de groep uit eten in een lokale resto.

Er werd gekookt met lokale producten, dikwijls uit de tuin van het klooster, zoals de pomodori waarmee een echte passata gemaakt werd.  Ook stonden er een aantal bezoeken op het programma, uiteraard de centro storico van Irsina, de lokale fruitgaarden in de streek, een wijndegustatie van de “Colli della Murgia” in Gravina (Puglia), de lokale vismarkt en natuurlijk ook de beroemde Sassi di Matera die de titel dragen van Werelderfgoed.

De laatste dag werd afgesloten met de vendemmia , de druivenpluk . Volgend jaar zullen we kunnen genieten van onze eigen wijn !!!

Wat de taallessen betreft, het Italiaans van mijn cursisten en dan vooral hun culinaire woordenschat is er zeker en vast op vooruit gegaan. Blijkbaar fungeerden ze tijdens de lessen soms als tolk aangezien de rest van de aanwezigen weinig tot geen Italiaans sprak! Ik ben dan ook zeer fier voor de complimenten die ze kregen voor hun kennis van het Italiaans…

Al bij al had ik achteraf toch een beetje spijt dat ik niet mee was, maar wie weet een volgende keer, nu ik weet dat het een heuse meevaller was!

Complimenti Daniella en Sandra!

(V. Strubbe)

 


Jan De Deurwaerder
di 13/12/2016 10:28

 

IP = 54.224.99.49 - COUNTRY : UNKNOWN - ACCESS : NOT ALLOWED